Op donderdag 17 oktober jl. organiseerden wij een waardevolle scholing over het onderwerp rijvaardigheid en dementie voor casemanagers dementie. De casemanagers werden in de gelegenheid gesteld om een introducee mee te nemen naar de scholing en hier werd veelvuldig gebruik van gemaakt.
Panelleden:
- Wouter Neleman (Politie) | Besprak de beperkte rol van de politie bij rijvaardigheidskwesties.
- Mieke Jolij (Ergotherapeut, Sensire) | Benadrukte wat er nog mogelijk is door een ergotherapeut om een persoon met dementie toch vrijheid te geven om zelf de weg op te gaan. Zoals een proefrit op een aangepast vervoermiddel (driewielfiets, scootmobiel), beoordelingsrijlessen in opdracht van WMO (incl. beoordelen verkeersdeelname), en gewenningsrijlessen in opdracht van WMO.
- Lia Middeljans (Geriater, Slingeland Ziekenhuis) | Lichtte de werkwijze vanuit het medische aspect toe en de impact op rijvaardigheid en dementie.
- Ruud Bredewoud (Senior medische adviseur CBR) | Besprak de richtlijnen van het CBR en de procedure voor rijgeschiktheid.
- Karin Hogevonder (Casemanager dementie) | Deelde inzichten en dilemma’s over de rol van casemanagers.
Tijdens de bijeenkomst werd het duidelijker hoe de regels zijn rondom rijvaardigheid en dementie. Er blijft echter een grijs gebied waar niemand van deze panelleden verantwoordelijkheid en invloed kan hebben op of een persoon met dementie nu daadwerkelijk de auto instapt. De juiste procedure weten als professionals en patiënt en naasten informeren over rijvaardigheid en dementie blijft een belangrijke interventie. Waarin we altijd de mens met dementie moeten blijven zien.
Vanuit de behoefte van het SKB, Slingeland ziekenhuis en casemanagers is een volgende stap dat er gewerkt word aan een folder met eenduidige informatie over rijvaardigheid en dementie vanuit het Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek. Deze folder moet duidelijkheid bieden voor zowel zorgprofessionals als voor mensen met dementie en hun families.