De bibliotheek, een inspirerende plek om te ontmoeten, delen, leren en lezen.
Cursussen
Er kan steeds meer via de computer en internet geregeld worden. Dat is handig, maar voor veel ouderen ook lastig omdat ze er geen of weinig ervaring mee hebben. De Bibliotheek helpt verder. Met een breed aanbod cursussen en workshops over het gebruik van computer, smartphone en internet.
In de cursus Klik & Tik leren deelnemers werken met computer en internet. Deze achtdelige cursus is voor iedereen die nog geen of weinig ervaring heeft met computers. Overheidszaken regelen via internet, zoals zoeken op de gemeentewebsite en inloggen op mijnoverheid.nl of het CBR, wordt behandeld in de zesdelige cursus Digisterker. Tijdens de cursus DigiVitaler oefenen deelnemers met het patiëntenportaal van huisarts en ziekenhuis en leren ze meer over diverse gezondheidsapps, het videoconsult en de website thuisarts.nl. De onderwerpen uit deze zesdelige cursus zijn ook als losse workshop te volgen. Bij zowel de cursus DigiSterker als DigiVitaler is er ruim aandacht voor inloggen met DigiD via de smartphone.
Voor wie de smartphone beter wil leren kennen, om er bijvoorbeeld berichten en foto’s mee te versturen, te videobellen of de beveiliging goed in te stellen, is de vierdelige cursus Smartphone een aanrader.
Iedere cursist krijgt individuele aandacht, maar leert ook van anderen in groepsverband. Er is voldoende tijd en ruimte om de vaardigheden onder de knie te krijgen. Om die reden blijven de groepen ook klein. Deelname is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.
IDO (Informatiepunt Digitale Overheid)
Bij het Informatiepunt Digitale Overheid kunnen bezoekers terecht voor informatie over DigiD, belastingen, toeslagen en nog veel meer. Het informatiepunt is in alle vestigingen en te bezoeken tijdens de openingstijden van de bibliotheek. In de Bibliotheek Aalten en Ulft bieden de Sociaal Raadslieden van Sensire tijdens een inloopspreekuur hulp bij vragen over belastingtoeslagen.
Taalhuis
In het Taalhuis is iedereen welkom die beter Nederlands wil leren lezen, schrijven en praten. Deelnemers gaan samen met een taaldocent en taalcoach individueel of in een klein groepje aan de slag om hun leerwens te realiseren. Er wordt vooral gewerkt met vrijwilligers en ook deelnemers helpen elkaar.
Ontmoeting
De bibliotheek is ook een ontmoetingsplek. Iedereen is welkom, lid of geen lid van de bibliotheek. Voor een kop koffie, het lezen van de krant of een tijdschrift, het bijwonen van een lezing, het volgen van een cursus of (creatieve) workshop of het bespreken van een boek. Bekijk alle activiteiten in het overzicht.
Meer informatie
Wilt u meer weten over het aanbod van de bibliotheken in de Achterhoek? Kijk dan op hun websites:
Gemeente Aalten en Oude IJsselstreek | Bibliotheek Achterhoekse Poort – www.achterhoeksepoort.nl
Gemeente Doetinchem en Bronckhorst | Bibliotheek West-Achterhoek www.bibliotheekwestachterhoek.nl
Gemeente Montferland | Bibliotheek Montferland www.bibliotheekmontferland.nl
Gemeente Winterswijk, Oost-Gelre en Berkelland | Bibliotheek Oost-Achterhoek – www.oostachterhoek.nl