IkPas

De gehele maand januari zetten duizenden mensen hun alcoholgebruik op pauze, tijdens Dry January of IkPas. Help je mee om inwoners, patiënten of cliënten te enthousiasmeren om mee te doen?

IkPas werkt!
IkPas is erkend door het Loket Gezond Leven. Uit onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de deelnemers aan IkPas het de hele maand volhoudt. 60% van de deelnemers voelt zich fitter, 55% slaapt beter, 32% voelt zich gezonder en 31% valt af in gewicht. Ook op de langere termijn drinken deelnemers minder dan voor de campagne. Mooie resultaten! Dit succes komt doordat IkPas deelnemers op verschillende manieren ondersteunt. Via de website, een nieuwsbrief, forum, chatfunctie en de IkPas-coach kunnen deelnemers tips krijgen, ervaringen uitwisselen en hulp krijgen als ze dat willen. De kans om het vol te houden wordt hierdoor groter. Des te meer reden om IkPas onder de aandacht te brengen en patiënten/cliënten enthousiast te maken  om zich in te schrijven op www.ikpas.nl.

Achterhoekse campagne
In de Achterhoek geven we extra aandacht aan IkPas, waarbij we ons richten op inwoners van 55 jaar of ouder. Hiervoor hebben we speciale posters en flyers ontwikkeld in Achterhoeks dialect.
⇒ Klik hier om deze Achterhoekse posters/flyers te downloaden

Hoe kun je helpen?
Enkele opties (met downloadlinks)


Bijeenkomsten voor ouderen en professionals

Naast de IkPas campagne kunnen Iris in de Buurt (onderdeel van IrisZorg) en het Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek een bijeenkomst over alcohol voor ouderen organiseren. Ouderen praten dan in een vertrouwde sfeer met elkaar en een professional over zaken als ‘Wat doet alcohol met je als je ouder wordt?’ en ‘Is een glaasje alcohol per dag erg?’ Ook is er aandacht voor het (h)erkennen van problematisch alcoholgebruik en mogelijkheden voor hulp. Voor zorgprofessionals kan Iris in de Buurt een deskundigheidsbevordering verzorgen. In deze bijeenkomst leer je hoe je (overmatig) alcoholgebruik kunt signaleren en erover kunt praten met cliënten en hun naasten. Ook wordt uitgelegd welke ondersteuning Iris in de Buurt biedt en hoe je hen in kunt schakelen.

Meer informatie en contact

  • Wil je meer algemene informatie over IkPas? Kijk dan op ikpas.nl.
  • Specifieke informatie voor professionals vind je op http://www.herkenalcoholproblematiek.nl/
  • Op de website van het Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek vind je meer informatie over alcoholgebruik bij 55 plussers. Je vindt daar ook een digitale folder voor ouderen met tips om alcoholgebruik te verminderen.
  • Wil je meer weten over hoe je alcoholgebruik met patiënten/cliënten kunt bespreken? Bekijk dan de gesprekskaart (ook hier te vinden).
  • Heb je interesse in een bijeenkomst voor ouderen of professionals? Neem dan contact op via info@netwerkouderenachterhoek.nl.
  • Voor consultatie en overige vragen kun je terecht bij Iris in de Buurt: Armida Panka (a.panka@iriszorg.nl) of Stefanie Geven (s.geven@iriszorg.nl).