Themabijeenkomst Lokaal Samenwerken ‘Betekenisvol sociaal contact voor ouderen’

Programma Themabijeenkomst Lokaal Samenwerken

Betekenisvol sociaal contact voor ouderen
“Samenwerken om eenzaamheid te beperken”

Voor professionals, maar ook vrijwilligers die betrokken zijn bij de zorg, welzijn en ondersteuning van ouderen in de gemeente Doetinchem.

Locatie | De Bongerd – Culturele zaal – De Bongerd 81 in Doetinchem
Tijd        | 15.00 uur – 17.00 uur – inloop vanaf 14.45 uur met koffie/thee“Signaleren van eenzaamheid en dan?”

Eenzaamheid hoort bij het leven. Maar wanneer het te lang duurt, kan vereenzaming optreden. Onderzoek toont aan dat chronische eenzaamheid net zo schadelijk is als vijftien sigaretten roken op een dag. Ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders geeft aan zich eenzaam te voelen. Elf procent is ernstig tot zeer ernstig eenzaam. Bij ouderen van 75 jaar en ouder komt het nog vaker voor. Maar wat is eenzaamheid eigenlijk? Hoe signaleer je het en hoe ga je als vrijwilliger of professional hiermee om?

Willie Oldengarm is sociaal gerontoloog en ontwikkelde een integrale aanpak eenzaamheid die in meerdere gemeenten wordt toegepast. De laatste drie jaar was zij adviseur bij het landelijke programma Eén tegen Eenzaamheid. Zij ontwikkelde een signaleringskaart eenzaamheid die is voorzien van een handig stappenplan. Tijdens de inleiding gaat Willie hierop in en neemt ze de deelnemers mee om te komen van signaleren, bespreekbaar maken naar een persoonlijk plan. Meer informatie staat op de website Oldengarm | training & advies. Vervolgens wisselen we in subgroepen aan de hand van vragen ervaringen uit. Wat gaat al goed bij ons in de gemeente Doetinchem? Wat kan beter?

Waarom?
Deze bijeenkomst is de eerste van lokale samenwerkingsbijeenkomsten die vanaf nu jaarlijks in de gemeente worden gehouden. De basis voor deze samenwerking is het Programma Ouderen Achterhoek 2021-2024. Aan de hand van een thema rond positieve gezondheid, preventie en samenwerking gaan we met elkaar in gesprek en delen we kennis. Door lokaal samen te werken willen wij het netwerk rondom ouderen in het sociaal domein versterken. En daarmee de zorg, welzijn en ondersteuning voor ouderen verbeteren. Het gaat om ontmoeten, elkaar leren kennen, van elkaar leren, verbinden en het verbeteren van signalering en doorverwijzing.

Aanmelden
Aanmelden kan via navolgende e-mailadres: a.bolwerk@doetinchem.nl. Kun je deze keer niet aanwezig zijn, maar wil je wel geïnformeerd blijven over de jaarlijkse themabijeenkomsten? Geef dit dan door via het hierboven genoemde e-mailadres. Dan nodigen wij je uit voor een volgende bijeenkomst.

Programma

Tijd Wat Wie
14:45 uur Inloop
15:00 uur Welkomstwoord Patrick Moors

Wethouder gemeente Doetinchem

15:05 uur Programma Themabijeenkomst Eenzaamheid André Bolwerk

Beleidsadviseur Beleid Maatschappij gemeente Doetinchem

15.10 uur Korte kennismaking Loes Koster (Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek)
15:15 uur Inleiding eenzaamheid

– Wat is eenzaamheid/sociaal isolement (een aantal definities), oorzaken en bij wie komt het voor?

– Wanneer is eenzaamheid een probleem?

– Wat werkt (belang van preventie)?

– Wat houdt de (keten)aanpak (preventie, signaleren, bespreekbaar maken en persoonlijk plan) in?

– Uitleg (Signaleringskaart met) stappenplan

– Eventueel ruimte voor een of twee vragen

Willie Oldengarm
15:40 uur Pauze
15:50 uur Uitwisseling in subgroepen aan de hand van de volgende vragen (vragen met een * willen wij zeker bespreken; indien tijd over de andere vragen):

1.     Wat doen jullie al? (*)

2.     Wat zou je graag nog willen doen? (*)

3.     Wat gaat goed, wat kan beter? (*)

4.     Signaleren jullie eenzaamheid in jullie (vrijwilligers)werk? Op welke wijze?

5.     Wat sprak jullie wel/niet aan in de inleiding?

De belangrijkste bevindingen en (actie)punten worden op een flap gezet.

Subgroepen (met gespreksleiders)
16:30 uur Terugkoppeling vanuit de groepen (plenair) van de belangrijkste bevindingen en (actie)punten. Vertegenwoordiger en/of gespreksleider van elke subgroep en Willie Oldengarm
16:55 uur Korte evaluatie en afsluiting André Bolwerk/Patrick Moors

 

Let op (kom je naar de themabijeenkomst?)
Vergeet dan niet jouw mobiele telefoon of tablet mee te nemen. Deze heb je nodig tijdens de bijeenkomst (onderdeel korte kennismaking).

Meer informatie
Voor meer informatie kun je terecht bij André Bolwerk, gemeente Doetinchem, 0314 – 37 38 46 of Loes Koster, Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek, 06 47 86 74 14.

Dit initiatief van Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek komt voort uit ‘Veerkracht Programma Ouderen Achterhoek 2021-2024’. Klik hier voor meer informatie.