De vrijwilligers van Alzheimer Trefpunt Doetinchem organiseren maandelijks een bijeenkomst voor mensen met dementie, hun partners, kinderen, familie, vrienden en anderen belangstellenden. Je krijgt er informatie over (omgaan met) dementie en antwoord op je vragen. Er is volop ruimte voor het uitwisselen van ideeën en ervaringen, daardoor is het ook een ontmoetingsplek voor gezelligheid en sociaal contact.
Elke tweede dinsdag van de maand bespreekt een gespreksleider met een professional een thema. De bijeenkomsten zijn bij Streeckgenoot, Spinbaan 21A, 7009AD Doetinchem van 19.30-21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Mensen met dementie, mantelzorgers en belangstellenden zijn van harte welkom. Gezien de maximum capaciteit van Streeckgenoot heeft het de voorkeur dat u zich van tevoren via de mail aanmeldt. Er wordt voorrang aan de doelgroep gegeven, waardoor het kan zijn dat er geen plaats is voor professionals. Aanmelden kan door het sturen van een e-mail naar: at.doetinchem@alzheimervrijwilligers.nl. Wilt u uitnodigingen voor onze bijeenkomsten ontvangen, meldt u zich dan aan door een mail te sturen naar: at.doetinchem@alzheimervrijwilligers.nl. Het is prettig om naast uw naam en e-mailadres ook uw woonplaats te ontvangen. U kunt zich op ieder moment weer per mail afmelden.
.
.
PROGRAMMA
Dinsdag 14 januari | ‘Dementie op jonge leeftijd’
Dementie op jonge leeftijd is extra zwaar. Juist in deze fase van het leven is het spitsuur. Beide partners werken meestal, kinderen wonen vaak nog thuis, zijn volop in ontwikkeling en nog bezig met school of studie. Er zijn financiële verplichtingen en regelmatig wordt er ook nog voor ouders gezorgd. De impact van de ziekte op de mens met dementie, maar ook op de partner en de kinderen is gigantisch. De onderlinge rolverdeling verandert ingrijpend. Openheid over de ziekte is heel belangrijk. Deze avond gaan we in gesprek met iemand die haar partner, destijds 56 jaar, heeft verloren aan dementie.
Dinsdag 11 februari | ‘Onbegrepen gedrag’
Mensen met dementie doen soms dingen die je niet begrijpt. Dit zogenaamde onbegrepen gedrag komt heel vaak voor. Het kan bv. gaan over klagen, (nachtelijke) onrust, loopdrang, boosheid, argwaan, apathie. Om goed met het gedrag om te gaan, is het van belang het gedrag te begrijpen. Tijdens deze bijeenkomst gaan we hierover in gesprek met een psycholoog die gespecialiseerd is in dit thema.
Dinsdag 11 maart | ‘Rouw, verlies en afscheid’
Na de diagnose dementie worden mensen zich bewuster dat het leven eindig is. Er begint een periode van afscheid nemen. Afscheid van vaardigheden, van toekomstplannen en van gewoontes die altijd zo vanzelfsprekend leken. Voor zowel de mensen met dementie als de mantelzorger start hierdoor, vaak zonder dat ze het beseffen, een rouwproces. Hoe maak je dit bespreekbaar? En hoe neem je afscheid?
Dinsdag 8 april | ‘Mantelzorgondersteuning bij dementie’
Mantelzorgers zijn onmisbaar in de zorg aan thuiswonende mensen met dementie en hebben grote invloed op hoe zij zich voelen. Met passende hulp voor zichzelf en hun naasten houden mantelzorgers de zorg langer vol. Deze hulp is vaak lastig (tijdig) te vinden. Zo lopen mantelzorgers en hun naasten belangrijke hulp mis, en lopen ze beiden risico op een verminderde levenskwaliteit. Er zijn veel mogelijkheden voor ondersteuning. Maar hoe vind je die?
Dinsdag 13 mei | ‘Autorijden en dementie’
Autorijden geeft mensen vrijheid. Het is fijn om niet afhankelijk te zijn van anderen voor je vervoer. Dat je wilt blijven rijden met (beginnende) dementie, is begrijpelijk. Maar wanneer is het nog veilig? En is het ook veilig voor andere weggebruikers? Daarom zijn er wetten en regels. Deze avond gaat onze gastspreker daar dieper op in.
Dinsdag 10 juni | ‘Muziek en dementie’
Muziek kan stress verlagen, je laten bewegen en emoties en herinneringen oproepen. Juist bij mensen met dementie heeft muziek soms een heel groot effect. Iemand die somber is, kan opeens vrolijk worden. Iemand die weinig beweegt, begint opeens een ritme te klappen. Hoe werkt dat? Een muziektherapeut legt het ons uit en laat ons de kracht van muziek ervaren.
.
.
Kijk voor meer informatie over Alzheimer Trefpunt Doetinchem https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/alzheimer-nederland-oost-gelderland/alzheimer-trefpunt-doetinchem Ben je op zoek naar informatie over omgaan met dementie of ervaringen van anderen? Kijk dan op www.dementie.nl. Je vindt er tips, advies, verhalen en meer. Heb je een vraag over dementie of behoefte aan een luisterend oor? Bel dan gratis de DementieLijn op 0800 5088. De DementieLijn is zeven dagen per week bereikbaar tussen 9.00 en 23.00 uur.