Alzheimer Trefpunt | voorjaar 2024

De vrijwilligers van Alzheimer Trefpunt Doetinchem organiseren maandelijks een bijeenkomst voor mensen met dementie, hun partners, kinderen, familie, vrienden en anderen belangstellenden. Je krijgt er informatie over (omgaan met) dementie en antwoord op je vragen. Er is volop ruimte voor het uitwisselen van ideeën en ervaringen, daardoor is het ook een ontmoetingsplek voor gezelligheid en sociaal contact.

Elke tweede dinsdag van de maand bespreekt een gespreksleider met een professional een thema. De bijeenkomsten zijn bij Streeckgenoot, Spinbaan 21A, 7009AD Doetinchem van 19.30-21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Mensen met dementie, mantelzorgers en belangstellenden zijn van harte welkom. Gezien de maximum capaciteit van Streeckgenoot heeft het de voorkeur dat u zich van tevoren via de mail aanmeldt. Er wordt voorrang aan de doelgroep gegeven, waardoor het kan zijn dat er geen plaats is voor professionals. Aanmelden kan door het sturen van een e-mail naar: at.doetinchem@alzheimervrijwilligers.nl. Wilt u uitnodigingen voor onze bijeenkomsten ontvangen, meldt u zich dan aan door een mail te sturen naar: at.doetinchem@alzheimervrijwilligers.nl. Het is prettig om naast uw naam en e-mailadres ook uw woonplaats te ontvangen. U kunt zich op ieder moment weer per mail afmelden.


.
PROGRAMMA


Dinsdag 13 februari | Als verhuizing in zicht komt

De zorg voor iemand met dementie wordt vaak steeds zwaarder. Zeker als diegene op een gegeven moment 24 uur per dag verzorging en aandacht nodig heeft. Verhuizing naar een verpleeghuis is dan soms het beste alternatief. Dit is een ingrijpende gebeurtenis, zowel voor de persoon met dementie als voor mantelzorgers. Hoe kun je dit proces zo soepel mogelijk laten verlopen? Hierover komt een casemanager dementie ons inlichten.

Dinsdag 12 maart | Vergeetachtig of dementie
Vergeetachtigheid, geheugenverlies en dementie zijn niet hetzelfde, maar wat is nu eigenlijk het verschil? En hoe signaleer je dat er sprake is van dementie? Wat gebeurt er in de hersenen? Welke vormen van dementie zijn er? We gaan hierover in gesprek met een geriater. Er komen ook vragen aan bod als ‘speelt erfelijkheid een rol’ en ‘welke behandelmogelijkheden zijn er’?

Dinsdag 9 april | Meebewegen met de mens met dementie
AlzheimerFluisteren is de kunst van het meebewegen met de mens met dementie. Als het lukt om open te staan voor dementie, om te improviseren en de verlegenheid los te laten, kan je mee in de nieuwe wereld van de mens met dementie. Als je kan mee bewegen met de mens met dementie in plaats van alles bij het oude te willen laten, ga je mee op reis. Je komt daardoor dichter bij elkaar. Anne-Marth Hogewoning is deze avond onze gastspreker.

Dinsdag 14 mei | Dementie en de notaris
Iemand met dementie verliest vaak geleidelijk de bekwaamheid om zelf alle beslissingen te nemen. Welke zaken moet je op tijd regelen als je weet dat je straks niet meer in staat bent om dit te doen? Wie mag er dan beslissen over bijvoorbeeld jouw medische behandelingen? Hoe regel je een volmacht of levenstestament? Een notaris informeert ons over wet- en regelgeving en zet de verschillende mogelijkheden op een rij.

Dinsdag 11 juni | Zorgtechnologie en dementie
Technologie kan helpen om het leven voor mensen met dementie (en voor hun omgeving) aangenamer te maken. Hoe zorgt zorgtechnologie ervoor dat je zo lang en zo veilig mogelijk thuis kunt blijven wonen? Helpt zorgtechnologie echt, wat is het en kan ik het uitproberen? Deze avond is Zlimthuis bij ons om te vertellen en te laten zien wat de mogelijkheden zijn van hulpmiddelen om zo lang mogelijk zelfstandig en prettig te kunnen wonen.

Kijk voor meer informatie over Alzheimer Trefpunt Doetinchem https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/alzheimer-nederland-oost-gelderland/alzheimer-trefpunt-doetinchem Ben je op zoek naar informatie over omgaan met dementie of ervaringen van anderen? Kijk dan op www.dementie.nl. Je vindt er tips, advies, verhalen en meer. Heb je een vraag over dementie of behoefte aan een luisterend oor? Bel dan gratis de DementieLijn op 0800 5088. De DementieLijn is zeven dagen per week bereikbaar tussen 9.00 en 23.00 uur.