Alzheimer Trefpunt | najaar 2024

De vrijwilligers van Alzheimer Trefpunt Doetinchem organiseren maandelijks een bijeenkomst voor mensen met dementie, hun partners, kinderen, familie, vrienden en anderen belangstellenden. Je krijgt er informatie over (omgaan met) dementie en antwoord op je vragen. Er is volop ruimte voor het uitwisselen van ideeën en ervaringen, daardoor is het ook een ontmoetingsplek voor gezelligheid en sociaal contact.

Elke tweede dinsdag van de maand bespreekt een gespreksleider met een professional een thema. De bijeenkomsten zijn bij Streeckgenoot, Spinbaan 21A, 7009AD Doetinchem van 19.30-21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Mensen met dementie, mantelzorgers en belangstellenden zijn van harte welkom. Gezien de maximum capaciteit van Streeckgenoot heeft het de voorkeur dat u zich van tevoren via de mail aanmeldt. Er wordt voorrang aan de doelgroep gegeven, waardoor het kan zijn dat er geen plaats is voor professionals. Aanmelden kan door het sturen van een e-mail naar: at.doetinchem@alzheimervrijwilligers.nl. Wilt u uitnodigingen voor onze bijeenkomsten ontvangen, meldt u zich dan aan door een mail te sturen naar: at.doetinchem@alzheimervrijwilligers.nl. Het is prettig om naast uw naam en e-mailadres ook uw woonplaats te ontvangen. U kunt zich op ieder moment weer per mail afmelden.


.
PROGRAMMA

Dinsdag 8 oktober | Dementie en ergotherapie
Wat kan je doen als dagelijkse handelingen niet meer goed lukken? Wordt het onthouden van afspraken lastiger? Is het steeds moeilijker om initiatief te nemen? Is plannen, het houden van overzicht en het uitvoeren van een activiteit steeds ingewikkelder? Een ergotherapeut kan samen met je kijken hoe je dagelijkse handelingen weer veilig, zelfstandig en naar tevredenheid kan uitvoeren.

Dinsdag 12 november | Euthanasie en dementie
Er is veel te zeggen over euthanasie bij dementie. In Nederland hebben we de uitzonderlijke situatie dat euthanasie wettelijk geregeld is. Maar kan dat ook bij dementie? Wanneer kan euthanasie wel en wanneer niet meer? Wat kun je in een vroeg stadium van dementie regelen? Ook wordt er veel gesproken over palliatieve sedatie. Wat is dit precies en waar verschilt het met euthanasie? Wat moet ik nu regelen om, als ik eraan toe ben, aanspraak op euthanasie te maken? Deze avond geeft een deskundige meer informatie over euthanasie en dementie.

Dinsdag 10 december | Feestdagen en dementie
Feestdagen en dementie lijken misschien een lastige combinatie. Tijdens de feestdagen gaan de dingen opeens anders dan anders. Je eet bijvoorbeeld niet op dezelfde tijden als anders. Misschien komt er extra familie over de vloer en lange gesprekken zijn soms lastig te volgen voor mensen met dementie. Dat alles kan veel onrust opleveren. Feestdagen en dementie, hoe zorg je ervoor dat die combinatie wél werkt?

Dinsdag 14 januari | Dementie op jonge leeftijd
Dementie op jonge leeftijd is extra zwaar. Juist in deze fase van het leven is het spitsuur. Beide partners werken meestal, kinderen wonen vaak nog thuis, zijn volop in ontwikkeling en nog bezig met school of studie. Er zijn financiële verplichtingen en regelmatig wordt er ook nog voor ouders gezorgd. De impact van de ziekte op de mens met dementie, maar ook op de partner en de kinderen is gigantisch. De onderlinge rolverdeling verandert ingrijpend. Openheid over de ziekte is heel belangrijk. Deze avond gaan we in gesprek met iemand die haar partner, destijds 56 jaar, heeft verloren aan dementie.

Kijk voor meer informatie over Alzheimer Trefpunt Doetinchem https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/alzheimer-nederland-oost-gelderland/alzheimer-trefpunt-doetinchem Ben je op zoek naar informatie over omgaan met dementie of ervaringen van anderen? Kijk dan op www.dementie.nl. Je vindt er tips, advies, verhalen en meer. Heb je een vraag over dementie of behoefte aan een luisterend oor? Bel dan gratis de DementieLijn op 0800 5088. De DementieLijn is zeven dagen per week bereikbaar tussen 9.00 en 23.00 uur.