Alzheimer Trefpunt Doetinchem – najaar 2023

De vrijwilligers van Alzheimer Trefpunt Doetinchem organiseren maandelijks een bijeenkomst voor mensen met dementie, hun partners, kinderen, familie, vrienden en anderen belangstellenden. Je krijgt er informatie over (omgaan met) dementie en antwoord op je vragen. Er is volop ruimte voor het uitwisselen van ideeën en ervaringen, daardoor is het ook een ontmoetingsplek voor gezelligheid en sociaal contact. Elke 2e dinsdag van de maand is er een Alzheimer Trefpunt in Doetinchem. Eén van de gespreksleiders bespreekt met een professional telkens een ander thema. Het Alzheimer Trefpunt wordt gehouden bij Streeckgenoot, Spinbaan 21A in Doetinchem van 19.30-21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur.
.PROGRAMMA

Dinsdag 10 oktober | ‘Dementie… als je het zelf hebt…’
Het kan best lang duren voor je weet dat je dementie hebt. Vaak merkt je omgeving wel dat er iets niet pluis is, maar kan niemand er precies de vinger op leggen. Besef je het zelf, als je het krijgt? Wat verandert er in je leven? Wat voor invloed heeft het op je dagelijkse activiteiten en op je relatie? Welke emoties komen er op? Deze avond gaan we in gesprek met een man die zelf dementie heeft.

Dinsdag 14 november | ‘Dementie en veiligheid’
Het gedrag van iemand met dementie kan gevaarlijk zijn voor diegene zelf of voor anderen. Wat kun je doen als de veiligheid in gevaar is? Bijvoorbeeld bij dwalen of agressie? En hoe kun je het beste handelen als er sprake is van een noodsituatie? Mag iemand met dementie autorijden? En wat kun je doen als het autorijden niet veilig meer is? Deze en andere vragen gaan we bespreken met een wijkagent.

Dinsdag 12 december | ‘Humor bij dementie’
Vroeg of laat zullen de misverstanden, versprekingen of verkeerde aannames als gevolg van dementie op de lachspieren werken. De kunst is om die lach samen met de mens met dementie te delen. Hoe kan je iemand met dementie met waardigheid en respect uit een bepaalde situatie redden en niet óm maar mét de persoon met dementie lachen? Marcellino Bogers, oud-verpleegkundige, cabaretier, auteur en
mede-eigenaar van congressen met Zorg is deze avond onze gastspreker. Humor relativeert, ontwapent, ontspant, verbindt, bevrijdt, doorbreekt, ontgift, ontstrest en verlicht. Humor kan bijdragen aan acceptatie van veranderingen en tekortkomingen en heeft een positief effect op de relatie tussen de persoon met de mentie en zijn omgeving.

Dinsdag 9 januari | ‘Wanen en hallucinaties bij dementie’
Bij dementie kunnen wanen en hallucinaties bestaan. De persoon met dementie gaat dingen zien die er niet zijn of is er bijvoorbeeld vast van overtuigd dat de portemonnee is gestolen. In de beleving van diegene is dit allemaal echt. Omgaan met hallucineren en waanbeelden, kan zwaar zijn. Op deze avond gaan we in gesprek met een verpleegkundig specialist die ons hier uitleg en adviezen over kan geven.
.Aanmelden

Gezien de maximum capaciteit van Streeckgenoot heeft het de voorkeur dat u zich van tevoren via de mail aanmeldt. We geven voorrang aan de doelgroep, waardoor het kan zijn dat we geen plaatsen hebben voor professionals. Aanmelden kan door het sturen van een e-mail naar at.doetinchem@alzheimervrijwilligers.nl. Wilt u uitnodigingen voor onze bijeenkomsten ontvangen, meldt u zich dan aan door een mail te sturen naar at.doetinchem@alzheimervrijwilligers.nl. Wij vinden het prettig om naast uw naam en e-mailadres ook uw woonplaats te ontvangen. U kunt zich op ieder moment weer per mail afmelden.

Kijk voor meer informatie over Alzheimer Trefpunt Doetinchem https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/alzheimer-nederland-oost-gelderland/alzheimer-trefpunt-doetinchem